Obiectivele pe care şi le propune o societate responsabilă depăşesc resursele şi competenţele administraţiei publice. Participarea şi responsabilitatea tuturor nu este o opţiune, ci o condiţie pentru a prezerva mediul economic şi mediul natural - cultura şi civilizaţia. Angajamentul şi obiectivele CEDD se înscriu în această perspectivă.

 

                                                                                                                       

CALITATEA AERULUI   (cf  articol AEM)

       Calitatea  aerului poate avea efecte grave asupra sanatatii noastre si a mediului. Acest fapt generează o serie de întrebări pertinente despre: cum  este calitatea aerului în Europa? Care sunt principalele surse de poluanți atmosferici? În ce măsură este afectată sănătatea noastră și a mediului? Care este modul în care acționează Europa pentru a îmbunătăți calitatea aerului?

          Calitatea aerului în Europa s-a  îmbunătățit considerabil  în ultimele decenii. Incidente, precum cele petrecute la Londra, în decembrie 1952 (episodul smog), în care au fost  uciși  mii de oameni,  nu s-au mai repetat  în Europa. Cu toate acestea , poluarea  este încă o problemă cu efecte grave.

              Poate produce grave repercursiuni, poate genera și agrava boli respiratorii, se pot deteriora pădurile, solurilor și apele, reduce capacitatea de producție a culturilor și poate produce degradarea progresiva a clădirilor. În special, poluarea cu particule și poluarea cu ozon prezintă riscuri serioase de sănătate pentru cetățenii europeni.Aproape o treime din locuitorii orașelor europene sunt expuși la concentrații excesive de pulberi în suspensie din aer. S-a constatat că poluarea aerului reduce durata mediei de viață a unui locuitor din Europa cu opt luni, sau cu până la doi ani, în alte zone ale globului.

           Emisiile de evacuare auto în zonele urbane, incendiile forestiere,  amoniacul  emis de către utilaje în industria agriculturii, centrale electrice pe bază de cărbune  și chiar erupțiile vulcanice afectează calitatea aerului pe care îl respirăm. În unele cazuri, sursele de poluare sunt situate la mii de kilometri distanță de locul în care se  produc daunele.  Cum şi schimbările climatice sunt influenţate  de poluanţii atmosferici,  calitatea aerului va fi din ce în ce mai afectată.

             Signals 2013 – a cărui deviză este « Every breath we take »,  propune  articole scurte și accesibile care acoperă o gamă largă de subiecte  legate de calitatea aerului. Acestea includ, printre altele, starea aerului din Europa în prezent, principalele surse de informare, relaţiile  dintre schimbările climatice și  aer, modul în care diferiți poluanți ajung în atmosferă şi legislația europeană care  reglementează aspecte legate de calitatea aerului. Ediția din 2013 a fost  elaborată în contextul Anului European al Aerului când factorii de decizie din UE au intenționat să revizuiască legislația privind calitatea aerului.

                  Signals 2013 a fost lansat în Irlanda de către ministrul Phil Hogan TD, la Forumul Politicilor stiințifice legate de aer, un eveniment organizat pe data de 15 aprilie de către Agenția Irlandeză pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului, Comunitatea și Administrația Locale, în cadrul Președinției Irlandeze a Uniunii Europene.

Mai multe articole legate de acest subiect puteți găsi pe site-ul Agenției Europene, în link-ul de mai jos:

 http://www.eea.europa.eu/highlights/every-breath-we-take-2013


Next
Next
Previous

CEEP

Next