Dialogul cu cetățenii al prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans

   “Nu mai este un secret că foarte mulți oameni din statele membre nu înteleg ce se întamplă în Bruxelles și nu se simt luați în considerare. Dialoguri precum acesta reprezintă o ocazie minunată pentru ca oamenii să ne spună părerile și experiența lor, astfel încât noi să-i înțelegem și să știm mai bine ce e de făcut pentru a le îmbunătăți viața de zi cu zi.” (F. Timmermans)

Frans Timmermans, First Vice-President of European Commission shake hands with Robert Cazanciuc Minister of Justice of Romania next to Bulgarian President Rosen Plevneliev during the Cross-Border Citizens’ Dialogue ”Future of Europe” in the Kaneff Centre part of University of Ruse on June 4, 2015.. EU/AFP/ Nikolay Doychinov


La evenimentul susținut la Centrul Kaneff (Universitatea din Ruse, Bulgaria) în data de 4 iunie 2015, au participat 750 de persoane din Romania și Bulgaria. Lui Frans Timmermans, responsabil pentru justitie in cadrul Comisiei Europene, i s-au alăturat președintele bulgar Rosen Plevneliev și ministrul de justiție român, Robert Cazanciuc.


Cei trei au răspuns întrebărilor primite atât din sală, cât şi din on-line, principalul subiect de discuţie fiind situaţia României şi Bulgariei în ceea ce priveşte MCV-ul (Mecanismul de Cooperare și Verficare).

Printre temele discutate sau amintite au fost:

  • azilul 

Timmermans susţine că Europa trebuie să le ofere azil celor care au nevoie, “însă nu oricine trece de Mediterană are dreptul să rămână” (cu o situaţie similară s-a confruntat şi Angela Merkel o lună mai târziu, când a fost nevoia să îi explice unei adolescente refugiate din Palestina că “politica e uneori dură” şi e foarte important că statele să se decidă repede cui permit să rămână şi pe cine trimit înapoi)

  • respectarea principiilor statului de drept  

Balanţa între democraţie, statul de drept şi drepturile omului defineşte Europa. Toate trei sunt esenţiale şi în aceeaşi măsură de importante.” (F. Timmermans)

  • spaţiul Schengen
  • siguranţa pe şosele şi înăsprirea legilor în vigoare din Bulgaria
  • integrarea romilor şi a persoanelor din comunitatea LGBT  

“Dreptul familiei este de competenţa fiecărei ţări, dar personal, vreau să încurajez progresul spre acceptarea mişcării LGBT. Nu se sfârşeşte lumea dacă două persoane de acelaşi sex care se căsătoresc!”

  • moneda unică şi fondurile europene
  • energie

 “Dacă vom reuşi crearea unei uniuni energetice, atunci ne vom putea sta împreună în faţa ameninţărilor exterioare”, a menţionat Timmermans, făcând referire directă la Putin şi ameninţarea sovietică.

  • problema graniţelor în UE

Societatea va suferi dacă cei care văd globalizarea ca pe o oportunitate nu vor înţelege punctul de vedere al celor ce se tem de ea.” (F. Timmermans)

  • raportul MCV pentru România şi Bulgaria

“Ştiu că preşedintele Juncker a spus că ar dori că MCV să fie finalizat până la finalul mandatului său, aceasta e poziţia Comisiei, dar, ştiţi, e ca şi în cazul medicamentelor. Nu opreşti medicamentaţia pentru că ai stabilit un termen. Nu mai iei medicamentul decât dacă eşti sănătos. Un medicament se ia atât timp cât e necesar. Cred că MCV are o contribuţie bună, cred că e bine primit în România şi Bulgaria. Este un mecanism de cooperare, nu spune cineva de la Bruxelles oamenilor ce au de făcut, dar e şi un mecanism de verificare, pentru a vedea dacă statele membre fac ceea ce au promis. Atât timp cât e necesar, Comisia va continua.” (F. Timmermans)

Preşedintele Rosen Plevneliev a intervenit în discuţia despre posibila cosmetizare a raporului MCV Bulgaria, susţinând că „Sensul reformei în România şi Bulgaria nu e să mulţumim Bruxelles-ul. Ideea noastră e că cetăţenii români şi bulgari să vadă că sistemul de justiţie într-adevăr face dreptate.”

Intervenţiile ministrului român de justiţie au fost minime. “România are ceva petrol, are ceva gaze şi de ceva ani încoace încearcă să construiască reguli pentru toată lumea. Fără reguli pentru toată lumea, e foarte dificil să avem bunăstare pentru toată lumea. România şi Bulgaria sunt un exemplu de cooperare transfrontalieră, au un cuvânt important de spus la frontiera UE, dar acest lucru nu se poate face decât împreună”.

Politicienii ar trebui să ofere mai mult decât promit, nu invers!” (F. Timmermans)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *