SMID sau GD sau SGD sau SIGD sau MD sau… ?
-
A vorbi corect, a ne exprima precis înseamnă a înţelege şi a gândi limpede, deci a acţiona eficient. Parabola turnului Babel este o parabolă despre eficienţă – respectiv despre pierderea eficienţei atunci când nu stăpânim înţelesurile, când nu avem idei şi repere limpezi !
-
Expresia „sistem de management integrat al deşeurilor”, sau SMID în prescurtare, este o exprimare redundantă. A fost folosită, probabil o neglijenţă de redactare, în prima sau primele strategii de dezvoltare judeţene, iar apoi a fost preluată (ca să nu zicem copiată) de (aproape) toate judeţele. Cuvintele sistem, management (sau gestionare) şi integrat trimit către aceeaşi idee de abordare a părţilor ca un tot, către ideea că nu putem aduce un răspuns eficient problemelor dacă tratăm fiecare parte separat.
-
Să subliniem şi importanţa conceptului de “integrare” în contextul managementului deşeurilor: deşeul, în circuitul lui efectiv şi în cel documentar, trece prin mai multe mâini, generând componente succesive de cost. Atâta vreme cât aceste “mâini” nu lucrează într-un mod corespunzător coordonat, eficienţa întregului circuit este pericilitata sau chiar imposibilă.
-
Conceptul de „waste management” din documentele europene a fost foarte bine tradus în limba română cu gestionarea deşeurilor. Aşa îl regăsim în primele noastre reglementări din 2004 SNGD – Strategia Nţională de Gestionare a Deşeurilor (actualizată în 2013), ori PNGD – Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (încă neactualizat la 31 decembrie 2013).
-
Ambele aduc informaţii şi propun măsuri de ordin general prea puţin aplicabile concret de autorităţile locale. Prezentul ghid işi propune tocmai să ofere aceste recomandări şi tehnici concrete de organizare a atribuţiilor proprii ale administraţiei publice locale în vederea organizării şi derulării unui management corespunzător al deşeurilor.
-
Limba română utilizează pentru noţiunea de administrare, conducere două neologisme: mai vechiul gestionare – pe filieră franceză şi mai recentul management – venit pe filiera engleză. Pentru că gestionar ne trimite spre micul responsabil cu materialele iar manager ne trimite spre marele director de întreprindere, există tendinţa utilizării mai frecvente a acestui ultim termen. Totuşi, nu trebuie uitat că documentul aprobat în decembrie 2013 se numeşte Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor.
Nici Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 nici Legea nr. 211/2011 care transpune Directiva cadru deşeuri 98/2008/CE, nici Legea 215/2006 a administraţiei publice locale – nu utilizează vreodată sintagma de sistem integrat de management al deşeurilor.
Sintagma „sistem de management integrat al deşeurilor” este introdusă de OUG 92/2007 aprobată de L 224/2008 de amendare a legii 101/2006 a serviciului de salubrizare (un act subsecvent (cel mai mic în rang) iar apoi o regăsim în diverse master-planuri şi proiecte judeţene.
Găsim următoarea definiţie în Legea 101/2006 – art.6*1 / (3) Sistemul de management integrat al deşeurilor este destinat şi asigură deservirea unităţilor administrativteritoriale membre în asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare. (trebuie scuzată şi incoerenţa exprimării: „este destinat şi asigură deservirea…” !)
În concluzie – o exprimare corectă, normală şi acoperitoare pentru abordarea integrată este: gestionarea deşeurilor.